Между 7 ноември и 10 ноември  - разговор в 12+3

...
Между 7 ноември и 10 ноември  - разговор в 12+3
Коментари Харесай

Чавдар Найденов: Скъсването на пружината на дисбаланса ще бъде по-страшно, отколкото преди 100 години

Между 7 ноември и 10 ноември  - диалог в " 12+3 " за положението на обществото със социолога Чавдар Найденов . и журналиста Димитър Събев .

Найденов означи, че офшоризацията е изплъзване на капитала от контрола на страните и разрушение на главните обществени функционалности, посредством които страните основават благосъстояние. Това става посредством укриване на капитали. Същото е било в навечерето на Първата международна война - цялостно отвързване на капитала и повеждане на войни, диктувани от финансовия капитал. Трябва да обърнем внимание на една кръгла годишнина - 100 години, счита Найденов.

Нямаме съсредоточено работничество, което е база за политическо посланичество. Тогава то е постигнало права, които се приписват на буржоазията.

Днес неналичието на организация е същинският проблем. Днес Европа нехае за китайските и тайландските служащи. Пружината на несъответствието ще бъде опъвана и скъсването ще бъде по-страшно, в сравнение с преди 100 години. Първата международна война е невероятна злополука. Това е краят на буржоазния план. Оттогава той съществува като зомби. Първата международна война е довела до редица революции, част от тях е тази в Русия.

Журналистът Димитър Събев означи, че огромното неравноправие основава недоволни хора. Този път то е обвързвано с хората от междинната класа. Ако имаме гражданска война, тя ще бъде на междинната класа, лишена от своите права. От 70-те години, от неолибералния план с Тачър и Рейгън, всичко, което човечеството е градило, е тръгнало да се скапва. При конкуренцията със социалистическия модел политиците на западния свят се стряскат и оставят повече покупателна мощ в ръцете на советао население, хората се радват на невъобразим по-рано стандарт. Октомврийската гражданска война е една от аргументите за този стандарт.

Чавдар Найденов означи, че първите декрети на руската власт са извънредно демократични. Това има голям психически резултат - неодобрение в цяла Европа. Френското национално заседание дава 8-часов работен ден, годишен отпуск, пенсионно обезпечаване. Има верига от промени, против които западните страни са се съпротивлявали 70 години.

Това е първата власт на служащите и селяните и тогава това не е била празна фраза, нито прикрита тирания. 

Найденов счита, че има нова вълна за репресиране на междинната класа. По абсурден метод се сбъдва пророчеството на Маркс не за относителното, а за безспорното обедняване. Американският служащ получава по-малко, в сравнение с татко му през 1974-а година. Днешната междинна каса е с неразбираеми ползи, хора, неспособни да се провеждат.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.

 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР